Predsednik republike v Dolenjskih Toplicah: "Vaš kraj ima slavno preteklost in slavno prihodnost"

Ljubljana, 22. 7. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob občinskem prazniku občine Dolenjske Toplice in 800-letnici prve omembe Dolenjskih Toplic. 

Predsednika republike je ob prihodu sprejel Jože Muhič, župan Dolenjskih Toplic, ki je v svojem nagovoru izpostavil pridnost in spretnost občanov, s pomočjo katerih skupaj gradijo lepo in zdravo okolje zase in za svoje otroke. 

Z optimizmom in vedrim pogledom v prihodnost je nagovor zbranim pričel tudi slavnostni govornik predsednik republike, ki se je uvodoma zahvalil za povabilo, da lahko v družbi Topličanov praznuje občinski praznik in 800-letnico prve omembe Dolenjskih Toplic. "Dolenjske Toplice imajo slavno preteklost in spričo razvojnih kazalcev zdraviliškega turizma lahko danes slavimo tudi svetlo prihodnost," je dejal predsednik republike. "Kot predsednik države sem vam, gospod župan, občinskim svetnicam in svetnikom dolžan izreči zahvalo. V času krize, ko država ni bila v celoti zmožna odgovoriti na potrebe ljudi, ste kljub izredno zahtevnim fiskalnim danostim poiskali zamisli, imeli modrost in podjetnost, ter ste tako opravili izredno težek zrelostni izpit," je svoje stališče o vlogi županj in županov v zadnjih letih poudaril predsednik Pahor. V nadaljevanju slavnostnega nagovora je predsednik republike spomnil na  lepoto in urejenost Slovenije, ter dejal, da se imamo za prvo zahvaliti naravi, za drugo pa so odgovorni izključno ljudje, ki soustvarjajo bivanje v lokalnih okoljih. "Zato smem z zagotovostjo danes govoriti o slavni prihodnosti vašega kraja, saj vidim, da ste tu doma pridni in prijazni ljudje. Nosilni steber vašega razvoja je zdraviliški turizem, ki beleži vzpon. Z upanjem pa nas sme navdajati dejstvo, da je konkurenčen, saj je eden najstabilnejših turističnih produktov. A ne le to, sodi tudi v kontekst trajnostnega razvoja, ki naši družbi zagotavlja vzdržno socialno, gospodarsko, kulturno in bivanjsko prihodnost. Takšno prihodnosti vidim tudi tukaj," je govor zaključil predsednik republike ter županu, vsem občankam in občanom čestital ob občinskem prazniku ter zaželel veliko uspeha še v prihodnje.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob občinskem prazniku občine Dolenjske Toplice in 800-letnici prve omembe Dolenjskih Toplic
Foto: Daniel Novakovič/STA

V okviru slovesnosti so podelili tudi najvišje priznanje, Grb Občine Dolenjske Toplice, ki sta ga prejela Milena in Jože Fabijan za zelo uspešno delo izjemnega pomena, letos pa sta praznovala tudi 50. obletnico poroke in ob tem jubileju je bila z njima cela vas in skupnost, ki je tako potrdila njun neprecenljiv doprinos k razvoju vasi in občine. Po uradnem delu je sledil koncert zasedbe Concilium musicum Wien z glasbo habsburšega dvora. 

Predsednik republike Borut Pahor se je vpisal tudi v Zlato knjigo občine Dolenjske Toplice, z županom pa sta v vitrino Rastoče knjige vložila monografijo »Dolenjske Toplice v odsevu časa«.