Predsednik republike s 'štokanjem' odprl novo stalno razstavo Muzej krasa v Postojni 

Postojna, 26. 2. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik republike je današnje slovesno odprtje razstave Muzej krasa pozdravil s čestitko vsem "dragocenim ljudem, ki ste izpolnili več kot stoletne sanje in pripravili razstavo o krasu, ki lahko postane referenčna točka za predstavitev klasičnega krasa ne le za Slovenijo, temveč za ves svet". Predsednik je s kamnoseškim kladivom za štokanje udaril po kraškem kamnu in s tem simbolnim dejanjem odprl edinstveno razstavo. Po uradni otovoritvi si je predsednik Pahor v spremstvu avtorjev razstave postavitev tudi ogledal.

Razstava Muzej krasa je posvečena predstavitvi zgodovine in sedanjosti svetovnega fenomena - krasa. Razstavni prostori se raztezajo na 700 kvadratnih metrih v dveh nadstropjih stavbe Notranjskega muzeja v Postojni, ki je bila za potrebe pokrajinskega muzeja pred petimi leti obnovljena tudi s pomočjo evropskih sredstev. Razstava je preplet predstavitve fizičnega krasa in človekovega življenja na krasu - od najzgodnejše poselitve do razvoja jamarstva ter posebnih prilagoditev, ki jih je narekovala kamnita kraška pokrajina, ki se danes med drugim odražajo v dragoceni arhitekturi. Predstavlja vse kraške pojave in razlaga njihov nastanek. Poseben poudarek je tudi na virtualnem doživetju živega sveta kraškega podzemlja, ki slovi po izjemni biotski raznovrstni, ki je sicer značilna tudi za ostala življenjska okolja na krasu in vključuje multimedio, interaktivno doživetje in strokovnost. S to razstavo so postali prvi muzej te vrste v Sloveniji in v Evropi.

Današnjo otvoritev je popestril nastop Improvizacijskega gledališča Iglu, ves dan pa je bil namenjen dnevu odprtih vrat za obiskovalce, ki so se v velikem številu udeležili otvoritvenega dogodka.

Predsednik republike s štokom odprl novo stalno razstavo Muzej krasa v Postojni
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike s štokom odprl novo stalno razstavo Muzej krasa v Postojni
Foto: Nebojša Tejić/STA