Predsednik republike v Halozah: "Če ni ljubezni do zemlje, kmetije ne uspevajo"

Ljubljana, 23. 7. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Na povabilo Delavskega društva hribovskih kmetij in podeželja predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje projekt "SKUPAJ - Spodbujajmo drug drugega", tokrat na hribovski kmetiji Cep v Halozah. 

Na povabilo Delavskega društva hribovskih kmetij in podeželja predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje projekt "SKUPAJ - Spodbujajmo drug drugega", tokrat na hribovski kmetiji Cep v Halozah.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednika Pahorja so ob prihodu prijazno pozdravili Anton Butolen, župan občine Žetale, Franc Cep, predsednik Delavskega društva hribovskih kmetij in podeželja, in člani društva. Dobrodošlico na srpe in kose pa je zaigrala "Haloška banda". Predsednik Pahor se je nato s krajani odpravil na eno izmed najbolj strmih pobočij Haloz in se tam preizkusil v košnji z osemindvajset let staro buharco (kosilnico). Nato so krajani in predsednik poprijeli za vile in po pobočju spravljali krmo. 

V izjavi za medije je predsednik Pahor poudaril, da je po takšnem delovnem dnevu poln prijetnih občutkov. Zahvalil se je za prijazno povabilo, ki so ga haloški kmetje naslovili nanj, in dodal, da je v okviru projekta "SKUPAJ" tokrat že tretjič obiskal kmetijo, vsakokrat pa je delal na drugem koncu naše lepe domovine: "Povsod so pridni ljudje in nikjer kmetije ne uspevajo, če ni ljubezni do zemlje. Velikokrat ni dovolj prihodka, a mora zato biti več ljubezni, da se kmetija lahko preda naprej mladim gospodarjem." Ob tem je spomnil, da je lani delal na kmetiji mladega prevzemnika - mladi, tako predsednik, ki od svojih staršev ali starih staršev prevzemajo kmetije, so vredni vsega našega občudovanja, saj na njih temelji razvoj podeželja. 

Predsednik republike tako nadaljuje projekt "SKUPAJ - Spodbujajmo drug drugega", kjer se v različnih slovenskih krajih druži, dela, spoznava in pogovarja z različnimi poklicnimi, generacijskimi, socialnimi in drugimi skupinami.