SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na Tromejniku: "Če se bomo zavestno in odgovorno trudili za mir, za trajnostni razvoj, za sožitje in prijateljstvo, nam boljša prihodnost ne more uiti."

Ljubljana, 26. 5. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes s predsednikom Republike Avstrije dr. Heinzom Fischerjem in predsednikom Madžarske Jánosem Áderjem na Tromejniku udeležil počastitve evropskega dneva naravnih parkov. Dogodek, ki je tudi priložnost za utrditev dobrososedskih odnosov in medsebojnega sodelovanja med tremi narodi, manjšinskimi narodnimi skupnostmi in državami, so organizirale uprave Trideželnega parka - Krajinskega parka Goričko, Naravnega parka Raab in Narodnega parka Őrség.

Predsednik Pahor se je s predsednikom Republike Avstrije Fischerjem in predsednikom Madžarske Áderjem na Tromejniku udeležil počastitve evropskega dneva naravnih parkov.
Foto: Danijel Novaković
  
      
Predsedniki so se udeležili slovesnosti, na kateri so s kulturnim programom sodelovali otroci Ljudske šole Sv. Martin na Rabi ter Osnovne šole Gornji Senik iz Avstrije, otroci Osnovne šole Öriszentpeter iz Madžarske in otroci Osnovne šole Kuzma in Osnovne šole Prosenjakovci, ki so predsednika Pahorja tudi pospremili do Tromejnika. Predsedniki so zbrane tudi na kratko nagovorili. 

V govoru je predsednik Pahor najprej pozdravil predsednika Republike Avstrije in Madžarske ter namenil pozdrav tudi mladim Evropejcem iz Slovenije, Avstrije in Madžarske, "ki bodo skupaj oblikovali mirno in uspešno prihodnost". "Za to smo odgovorni mi, kot voditelji treh sosednjih narodov in držav," je poudaril predsednik Pahor in dejal, da bodo vsi predsedniki stremeli k mirnemu in uspešnemu sosedstvu, se trudili za prijateljske odnose in reševali probleme tako, "da bodo naši otroci prejeli od nas še lepšo dediščino, kot smo jo prejeli mi od naših staršev". 

Predsednika Pahorja so do Tromejnika pospremili otroci Osnovne šole Kuzma in Osnovne šole Prosenjakovci.
Foto: Daniel Novaković


Po besedah predsednika Pahorja moramo s skupnimi napori, z razvijanjem in poudarjanjem vsega, kar nas bogati in je plemenito, ohranjati prijateljstvo in sožitje, zlasti zato, ker nas je usoda posadila v prekrasen del stare celine. Poudaril je, da sta trajnostni razvoj in narava skupna prioriteta vseh treh predsednikov, Slovenije, Avstrije in Madžarske. 

Ob koncu se je predsednik zahvalil vsem, ki skrbijo za ohranjanje naravne in kulturne dediščine parka, ki povezuje tri narode. "Če se bomo zavestno in odgovorno trudili za mir, za trajnostni razvoj, za sožitje in prijateljstvo, nam boljša prihodnost ne more uiti. Zaslužimo si jo in vi otroci, zlasti, " je ob koncu še poudaril predsednik Pahor. 

Po uradnem delu slovesnosti so si predsedniki ogledali stojnice z lokalno ponudbo iz Slovenije, Avstrije in Madžarske, nato pa obiskali še Gornji Senik, kjer so v družbi mag. Dejana Židana, ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije ter ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca prisostvovali predstavitvi projekta Slovenske vzorčne kmetije.