SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele v ZN podčrtal spravo kot njegovo glavno dediščino za prihodnost

New York, 24. 9. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil otvoritvenega dela zasedanja ZN o miru, posvečenega 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele. Na plenarnem zasedanju Mirovnega vrha Nelsona Mandele je predsednik republike nastopil z govorom. 

Predsednik Pahor je spomnil na besede Nelsona Mandele, da sta razprava in dialog najmočnejši  orožji za spodbujanje miru. Po mnenju predsednika pa ostane še vprašanje, ali imamo za spodbujanje miru tudi potrebno politično voljo. Združeni narodi so bili ustanovljeni prav z namenom, da bi prihodnje generacije ubranili pred nesmiselnimi vojnami, je dejal.

Predsednik republike je ocenil, da je sprava glavna dediščina Nelsona Mandele. “Bistvo sprave ni, da se pozabi - ampak, da se odpusti,” je dejal predsednik. “Veliko je tistih, ki so sposobni maščavanja in malo tistih, ki so sposobni odpuščanja. A nič ni bolj navdihujočega kot moč odpuščanja. Mandela nas je naučil, da so, če zmoremo odpustiti, tudi nemogoče stvari mogoče,” je govor zaključil predsednik republike. 

Ob robu današnjega mirovnega vrha se je predsednik Pahor srečal s predsednikom Republike Gane Nana Akufo-Addom. Spregovorila sta o dobrih odnosih med državama ter 25. obletnici diplomatskih odnosov med njima. Predsednik republike je izpostavil pomen Afrike in namero Slovenije, da okrepi svojo gospodarsko in politično prisotnost na tej »celini prihodnosti«. Tako sta v pogovorih sogovornika govorila predvsem o možnostih gospodarskega sodelovanja: v letu 2017 je Gana zasedla 96. mesto med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnerji, obseg blagovne menjave med državama je dosegel vrednost 9,3 mio EUR in se je glede na leto 2016 povečal za 60 %. Blagovna menjava temelji na izvozu iz Slovenije v Gano, uvoz ne poteka.

Na povabilo predsednika ZDA Donalda Trumpa se bo predsednik Pahor nocoj udeležil sprejema, ki ga za vodje delegacij na splošni razpravi vsako leto gostita ameriški predsednik in prva dama ZDA. 

Predsednik republike bo jutri imel govor še v okviru splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine OZN. Letos zasedanju predseduje Maria Fernanda Espinosa Garcés iz Ekvadorja, ki kot četrta ženska v zgodovini OZN predseduje Generalni skupščini OZN.

Predsednik Pahor ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele v ZN podčrtal spravo kot njegovo glavno dediščino za prihodnost
Foto: UPRS

Predsednik Pahor ob 100. obletnici rojstva Nelsona Mandele v ZN podčrtal spravo kot njegovo glavno dediščino za prihodnost
Foto: UPRS