Mirjam Muženič

Medalja za zasluge, vročitev 26. aprila 2016

Medalja za zasluge
za dolgoletno delo na področju obveščanja o slovenskem zamejstvu v Italiji in za prispevek k večjemu razumevanju problematike slovenske manjšine v Italiji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Mirjam Muženič vročil odlikovanje medaljo za zasluge 26. aprila 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Mirjam Muženič vročil odlikovanje medaljo za zasluge na slovesnosti v Predsedniški palači
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja medalje za zasluge
Foto: STA/Nebojša Tejić

Utemeljitev:

Mirjam Muženič je deklarirana Istranka iz Kopra. Kot sociologinja se je trajno zapisala novinarskemu poklicu. Dobrih petintrideset let že dela za Radio Koper, skoraj poltretje desetletje pa redno poroča iz Trsta kot dopisnica RTV Slovenija. Sistematično, natančno in skrbno osvetljuje življenje, uspehe in težave Slovencev v Furlaniji - Julijski krajini vse od Kanalske doline preko Rezije in Benečije do Goriške, Tržiča in Trsta. Pokriva vsa področja družbenega življenja – od gospodarstva, politike, zgodovine in kulture. S svojim novinarskim, komentatorskim, pa tudi publicističnim delom je vseskozi pomembno prispevala k boljši informiranosti širše javnosti o slovenskih rojakih v Italiji. Hkrati ji je s svojim tankočutnim poznavanjem notranjih manjšinskih razmerij in odnosov do večine uspevalo poglabljati slovensko družbeno občutljivost do manjšinske problematike nasploh. Posredno je povečevala tudi pozornost za to tematiko v sosednjih državah.
Slovenci v Italiji in njihove različne organizacije so Mirjam Muženič za korektno, nepristransko in profesionalno delo iskreno hvaležni, saj se je prek njenega predanega in visoko strokovnega novinarskega dela udejanjala zamisel o enotnem slovenskem kulturnem prostoru. Je avtorica številnih prispevkov za oddajo Sotočja Radia Slovenija, v katerih izčrpno predstavlja življenje in delo Slovencev v Italiji.
Poleg zamejske problematike pokriva tudi bilateralna in multilateralna politična in gospodarska srečanja ter dogodke širšega srednjeevropskega pomena.
Mirjam Muženič svoje zavzeto humanistično delovanje dokazuje tudi kot pobudnica in voditeljica različnih srečanj, ki vsa potekajo v duhu pomiritve ter medsosedskega dialoga in sodelovanja. Med takimi srečanji je bil tudi poskus spravnih pogovorov med združenjem Unije Istranov iz Trsta in Civilno iniciativo za Primorsko leta 2009 v Kopru.
Svojo predanost zamejskim Slovencem in Primorski Mirjam Muženič vedno znova dokazuje tudi z dokumentarnimi oddajami. V njih prikazuje veličastno zgodbo primorskega kraškega človeka, njegov upor proti brutalnemu poskusu raznarodovanja in fašizmu. Na filmski trak je zapisala tudi velik hommage bazoviškim junakom in stkala neponovljivo filmsko zgodbo o tajni narodnoobrambni organizaciji TIGR Primorske.