Vladimir Makuc

Srebrni red za zasluge, vročitev 2. decembra 2015

Srebrni red za zasluge
za izjemen opus in neumorno iskrenost izvirnega ustvarjalnega izraza

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je s srebrnim redom za zasluge odlikoval Vladimirja Makuca. Odlikovanje je v imenu odlikovanca prevzel sin Vlado Makuc 2. decembra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge Vladimirju Makucu za izjemen opus in neumorno iskrenost izvirnega ustvarjalnega izraza. Odlikovanje je v imenu odlikovanca prevzel sin Vlado Makuc.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Vladimir Makuc deluje kot slikar, grafik in kipar. Pripada prvi generaciji diplomantov Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, ki je začela delovati takoj po drugi vojni. Po diplomi je končal specialko za restavratorstvo pri prof. Mirku Šubicu, v grafični tehniki globokega tiska pa se je izpopolnjeval tudi v Parizu.
Najprej se je uveljavil na področju grafike. Z uspehom na natečaju za udeležbo na mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani in prvo nagrado na aleksandrijskem bienalu je dobil prve potrditve za svoje delo. Že med ustvarjanjem grafik je izkristaliziral tudi svoje koncepte stilizacije in ploskovne pokrajine.
Po četrtstoletnem zavzetem delu izključno s tiskanjem grafik, sprva lesorezov, potem jedkanic in akvatint, se je Makuc bolj posvetil slikarstvu, pozneje pa tudi izdelavi tapiserij in kiparstvu. Kljub drugačni tehniki uporablja v detajlih enak material kot pri slikah: nanos peska s črepinjami, drobci školjk ali sledi ptičjega perja so sorodni tistemu na slikah.

Dolga leta je v njegovih delih prevladovala skoraj izključno kraška motivika. Bivanje na Krasu, kjer je od jutra do večera delal kot kopist srednjeveških fresk v Hrastovljah in drugih starih kraških cerkvicah, ter spoznavanje kraških ljudi, kraške pokrajine, arhitekture in tudi živalskega sveta, sta trajno zaznamovala njegovo likovno govorico. S Krasa izvirajo motivi z volom, pokrajine s suhim zidovjem, kamenimi stavbami in vedno prisotnim živim bitjem: ženska, bik, oven ali ptič. Simbol celotnega Makučevega umetniškega opusa je postal motiv ptice, v zadnjih umetnikovih delih pa hrepenenje po neosvojljivih kozmičnih prostranstvih izražata tudi Sonce in Luna.

Vladimir Makuc je eden najbolj prepoznavnih slovenskih umetnikov z izvirnim in izpiljenim likovnim svetom, ki očara s preprostostjo, a hkrati bogato izpovednostjo. Imel je več kot 70 samostojnih razstav, sodeloval je na več kot 450 grafičnih razstavah doma in po svetu. Prejel je številna priznanja, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo, Jakopičevo in Župančičevo nagrado.