Predsednik republike v Celju: "Občutek pomagati nekomu nas plemeniti"

Celje, 18. 5. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike se je danes kot častni gost udeležil dobrodelnega koncerta »Ohranimo Slovenijo – pomagajmo Indiji« v Celjskem domu v Celju. Ob prihodu sta predsednika republike sprejela dr. Romana Jordan, pokroviteljica akcije, in Anton Šepetavc, ravnatelj I. gimnazije v Celju, katere dijakinje in dijaki so pripravili kulturni program dobrodelnega koncerta.

Okoljsko-dobrodelna akcija Ohranimo Slovenijo – pomagajmo Indiji je tradicionalna, saj poteka že sedmo šolsko leto. V sodelovanju s srednjimi in osnovnimi šolami ter s posamezniki je del izkupička od prodaje starega papirja namenjen za šolo Piali Ashar Alo (Luč upanja), ki jo v vasi Piali pri Kolkati v Indiji vodita Mojca in Anup Gayen. Svoji življenji sta posvetila najrevnejšim indijskim otrokom, ki jim z osnovnimi življenjskimi potrebščinami in izobraževanjem prižigata luč v lepšo prihodnost.

Predsednik republike Borut Pahor na dobrodelnem koncertu »Ohranimo Slovenijo – pomagajmo Indiji«
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik republike je v nagovoru spomnil, da je Mojco in Anupa spoznal junija lani, ko ju je ob njunem obisku Slovenije sprejel v Predsedniški palači, . "Prevzela me je vajina idealistična, skoraj utopična želja, pomagati otrokom in pustiti pečat v državi, ki je hkrati revna, a tudi neizmerno bogata," je dejal predsednik Pahor.  

Poudaril je, da je solidarnost način življenja, občutek pomagati nekomu pa nas plemeniti in dela boljše - četudi tistega, ki mu pomagamo, ne poznamo. "Mojca in Anup. Želim, da tudi takrat, ko se vama bo zdelo nemogoče, vztrajata in ostajata zgled za naša ravnanja," je nagovor zaključil predsednik republike.

Dr. Romana Jordan je v svojem nagovoru spregovorila o izkušnjah ob obisku v Indiji, pomenu solidarnosti in dobrodelnosti, prebrala pa je tudi odlomek iz dnevnika, ki ga je pisala v Indiji. Mojca in Anup Gayen sta z zbranimi v zelo čustvenem nagovoru delila zgodbe otrok, ki sta jim s programi izobraževanja omogočila izboljšanje razmer, v katerih živijo. "Vsakič, ko se vračam v Slovenijo, si želim, da bi lahko s seboj prinesla njihov otroški smeh in hvaležnost. Vaša pomoč spreminja življenja", je dejala Mojca, ki je Indijo obiskala leta 2006 kot prostovoljka, razmere, v katerih pa odraščajo tamkajšnji otroci in še posebej deklice, pa so jo spodbudile, da jim je pričela pomagati,  in nato z možem leta 2008 ustanovila šolo.