SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike nagovoril udeležence konference "Dan Afrike"

Ljubljana, 25. 5. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil konference "Dan Afrike", ki v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije in v sodelovanju z Mednarodnim centrom za promocijo podjetij, Klubom nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Gospodarsko zbornico Slovenije in Mednarodnim afriškim forumom že peto leto zapored poteka v Ljubljani.

Letos je konferenca posvečena obravnavi vprašanj in priložnosti afriške celine ter poglobitvi odnosov med afriškimi državami in Slovenijo, tudi na področju gospodarskega sodelovanja.

Predsednik Pahor je pozdravnem nagovoru poudaril, da mora Slovenija najperspektivnejši celini posvetiti več pozornosti v zunanji politiki in z afriškimi državami poglobiti sodelovanje. "Vse od naše neodvisnosti naprej smo se z afriškimi kolegi srečevali na parlamentarni in predsedniški ravni večinoma v okviru multilateralnih srečanj," je dejal in ocenil, da glede na možnosti nismo izkoristili vseh priložnosti in možnosti, ki jih afriška celina ponuja.

Predsednik Pahor je ob tem izrekel zahvalo vsem, ki se že leta trudijo nameniti veliko več pozornosti sodelovanju Slovenije in Afrike, še posebej organizatorjem tradicionalnih dnevov Afrike v Sloveniji. Poudaril je, da svet, ki postaja globalen, potrebuje več razumevanja in medsebojnega spoštovanja za dvig ravni odnosov med kulturami in vsem,  kar nas v človeškem smislu povezuje.

Pred začetkom konference se je predsednik Pahor srečal s senegalskim ministrom za izvedbo senegalskega razvojnega načrta Abdoulom Azizom Tallom, s katerim se je pogovarjal o krepitvi odnosov med Slovenijo in Afriko. Ob tej priložnosti je ministra Tala tudi prosil, da prenese povabilo predsedniku Senegala Mackyju Sallu na uradni obisk v Republiko Slovenijo.

Predsednik republike nagovoril udeležence konference "Dan Afrike"
Foto: Nebojša Tejić