SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor vročil priznanje jabolko navdiha sodelavkam in sodelavcem projekta Sledilnik: “Za zmago nad virusom bosta zaslužni znanost in človečnost - Sledilnik združuje obe.”

Ljubljana, 29. 12. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Vili Podrožnik sodelavkam in sodelavcem projekta Sledilnik vročil priznanje jabolko navdiha. Repliko jabolka navdiha junakom človečnosti in upanja so sodelavke in sodelavci Sledilnika, ki v projektu delujejo kot prostovoljke in prostovoljci, prejeli v znak hvaležnosti za pomembno vlogo pri obveščanju javnosti o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji. Vročitve, ki je potekala na razmeram prilagojen način, so se udeležili najožji sodelavke in sodelavci projekta, drugi pa so jo spremljali v neposrednem prenosu na spletni strani www.predsednik.si.

V imenu prostovoljk in prostovoljcev Sledilnika je repliko priznanja prevzel Luka Renko, pobudnik in koordinator projekta. »Dostop do podatkov je tisti, ki lahko zgradi zaupanje in pomaga prebroditi še tako težke čase,« je dejal ob zahvali in poudaril pomen razvoja in vlaganja v digitalizacijo, predvsem na področju zdravstva. »Prihodnost je pred nami. Vprašanje je, ali jo bomo soustvarjali in spreminjali ali pa nas bo prehitela,« je še dejal.

Z vročitvijo desete replike priznanja jabolko navdiha je predsednik republike Borut Pahor izrekel hvaležnost sodelavkam in sodelavcem prostovoljnega projekta Sledilnik za njihovo pomembno vlogo pri obveščanju javnosti o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji. Ob vročitvi je poudaril, da bosta za zmago nad virusom zaslužni znanost in človečnost. »Projekt Sledilnik združuje oboje – veliko znanja ter veliko človeške solidarnosti in dobrote,« je dejal in ocenil, da so sodelavke in sodelavci Sledilnika ustvarili nekaj čudovitega, v kar ljudje zaupajo. »Zaupanje je v teh časih redka vrlina in pomembna dobrina,« je še poudaril predsednik republike in izrazil upanje, da bodo ljudje v Sledilniku našli navdih za nove zamisli.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Vili Podrožnik sodelavkam in sodelavcem projekta Sledilnik vročil priznanje jabolko navdiha v znak hvaležnosti za njihovo pomembno vlogo pri obveščanju javnosti o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je 29. marca 2020 v Predsedniški palači priznanje jabolko navdiha virtualno podelil vsem junakom človečnosti in upanja, ki so v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbeli, da je življenje teklo karseda normalno. Predsednik Pahor je replike tega priznanja ob obiskih pri njih že vročil prostovoljcem in prostovoljkam Mladinskega centra Velenje, pobudnikom vseslovenske akcije »Maske za vse« v Trbovljah in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, ob vročitvah, kakršna je bila današnja, pa klicnemu centru za informacije o koronavirusu, medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam, zaposlenim na področju dejavnosti komunalnega gospodarstva, zdravnicam in zdravnikom, tolmačicam in tolmačem slovenskega znakovnega jezika ter prodajalkam in prodajalcem. S tem izrazom pozornosti in hvaležnosti bo predsednik republike nadaljeval tudi v prihodnje.

Utemeljitev:

Ko je v začetku marca v Sloveniji nastopila epidemija novega koronavirusa, smo se znašli pred nesluteno in nevidno preizkušnjo. Z njo smo se morali soočiti kot skupnost, čeprav nismo smeli biti skupaj. A vendar so dobri ljudje našli načine, kako delovati skupaj in tako pomagati drugim.

Tako je nastal tudi prostovoljski projekt Sledilnik, obširna zbirka podatkov in napovednih modelov o epidemiji covida-19 v Sloveniji. Pripoved o njegovem nastanku je pravzaprav zgodba o družbeno odgovornih posameznikih, ki so, najprej vsak zase prepoznali potrebo in pravico ljudi do obveščenosti v kriznih razmerah. To zavedanje jih je povezalo v odprto in raznoliko skupnost več kot stopetdesetih znanstvenikov in strokovnjakov, ki že več mesecev prostovoljno soustvarjajo podatkovno bazo in napovedi širjenja virusa, s svojim obširnim in raznolikim znanjem ter domiselnimi predstavitvami pa dnevno obveščajo javnost o širjenju koronavirusa v Sloveniji na razumljiv in jasen način.

Sledilnik je postal pomemben vir informacij, ki mu ljudje zaupajo. Zaupajo v znanstveno odličnost, strokovnost in družbeno odgovornost sodelavk in sodelavcev Sledilnika, ki Sloveniji in svetu predstavlja navdih nesebične, odgovorne in odprte skupnosti, v kateri je vsak posameznik dobrodošel, da s svojim znanjem in izkušnjami prispeva pomemben del k celoti.

»Znanstveniki in raziskovalci iščete rešitve, kako pomagati zdaj in kako se pripraviti na čas, ki prihaja,« je zapisano v utemeljitvi jabolka navdiha, ki ga je junakom človečnosti in upanja predsednik republike podelil marca. Projekt Sledilnik je navdihujoč primer pomena znanosti, ko nastopijo časi negotovosti. V njih znanstveniki in strokovnjaki delujete z znanjem, odgovornostjo in s tenkočutnostjo do sočloveka in skupnosti, za kar se vam iskreno zahvaljujemo.

Z vročitvijo desete replike priznanja jabolko navdiha predsednik republike Borut Pahor izreka hvaležnost sodelavkam in sodelavcem prostovoljskega projekta Sledilnik za njihovo pomembno vlogo pri obveščanju javnosti o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Vili Podrožnik sodelavkam in sodelavcem projekta Sledilnik vročil priznanje jabolko navdiha v znak hvaležnosti za njihovo pomembno vlogo pri obveščanju javnosti o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji
Foto: Daniel Novakovič/STA