SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike o Borisu Pahorju: Predstavljate kritičnega intelektualca, ki je vedno terjal zase svobodo, da misli drugače in to enako svobodo zahteval tudi za druge.

Ljubljana, 26. 8. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes kot častni predsednik odbora za pripravo praznovanja 100-letnice Borisa Pahorja, v čast gospodu Borisu Pahorju priredil slavnostno kosilo, na katerem mu je podaril Plečnikov stol.
Predsednik Borut Pahor je na slavnostnem kosilu akademiku Borisu Pahorju namenil zdravico, v kateri je izrazil globoko spoštovanje slavljencu. »Spoštovani slavljenec, pisatelj, profesor Boris Pahor, sprejmite v imenu slovenske države in v imenu vseh naših ljudi iskrene čestitke ob vašem stotem rojstnem dnevu. Predstavljate kritičnega intelektualca, ki je vedno terjal zase svobodo, da misli drugače in to enako svobodo zahteval tudi za druge. Kot Primorec, Slovenec in demokrat imate to značilnost, ki se kaže ravno v pogumnem značaju, da ste bili velik in prepričljiv antifašist in hkrati ste v realnem času zavračali vse oblike totalitarizmov 20. stoletja in to v času, ko ste bili glede tega precej osamljeni. To je intelektualna drža vredna visokega spoštovanja in to naj bo navdih za našo demokratično družbo in državo tudi danes.«

Predsednik republike Borut Pahor v čast pisatelju Borisu Pahorju priredil slavnostno kosilo
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ob tej priložnosti je predsednik izrazil prepričanje, da ljudje mislimo s svojimi glavami in nikogar v tej domovini ne sme biti ne strah, ne sram, da izpove svoje misli. »Nikoli niste od tistih, ki so mislili drugače govorili zaničujoče, grdo, temveč ste vedno izražali nestrinjanje na spoštljiv in strpen način. Želimo vam še veliko zdravja in vaše pregovorne radoživosti in se vam zahvaljujemo za vse kar predstavljate kot ena intelektualna institucija in tudi zato, ker nam dajete navdih za naša nadaljnja ravnanja vam želimo v življenju vse dobro,« je še povedal predsednik in slavljencu podaril Plečnikov stol, izdelek ki, kot ga je opisal predsednik Pahor, predstavlja »trdnost, značajskost in izraznost, ki si ne pusti odvzeti stabilnosti, ki jo izraža.

Boris Pahor se je predsedniku Pahorju zahvalil za darilo in je slavnostni dogodek izkoristil, da mu je osebno čestital za njegovo izvolitev in opozoril na pomemben moralni položaj, ki ga predsednik republike s svojo avtoriteto ima.

Zvečer si je predsednik Pahor ogledal tudi razstavo dokumentarnega gradiva iz osebnega arhiva Borisa Pahorja in se udeležil osrednje slovesnosti ob stotem rojstnem dnevu pisatelja Borisa Pahorja v Slovenskem narodnem gledališču Opera in balet Ljubljana.