Srednjeevropska šesterica za fleksibilnost pri iskanju ustrezne energetske oskrbe prihodnosti

Praga, Češka republika, 12. 12. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor danes zaključuje udeležbo na dvodnevnem Vrhu predsednikov višegrajske skupine in Slovenije in Avstrije. Šesterica predsednikov, predsednik Češke republike Miloš Zeman, predsednik Slovaške republike Andrej Kiska, predsednik Republike Poljske Bronisław Komorowski, predsednik Madžarske János Áder, predsednik Republike Avstrije Heinz Fischer in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, se je posvetila razpravi o energetski varnosti srednje Evrope, predvsem z vidika diverzificiranja energetskih poti in virov. Dogovorili so se za usklajevanje projektov z namenom optimizacije oskrbe z energijo in zmanjševanje odvisnosti od zgolj enega vira. Predsedniki so ob tem opravili tudi strateško razpravo o alternativah za energetsko oskrbo njihovih držav po tem, ko je Ruska federacija napovedala odpoved projekta Južni tok.

Predsednik republike Borut Pahor danes zaključuje udeležbo na dvodnevnem Vrhu predsednikov višegrajske skupine, Slovenije in Avstrije.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenski predsednik Pahor je dejal, da Slovenija za zdaj nima strahov, ki bi bili povezani z energetsko oskrbo, »saj je tudi predlagana diverzifikacija virov in poti takšna, da nas ta hip ne skrbi. Nove okoliščine, ki so vzpostavljene z odpovedjo Južnega toka, pa so znak več, da moramo biti dojemljivi za spremembe v našem okolju in da je edini pravi odgovor v takšnih primerih naša fleksibilnost«. Predlog predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da se uvede Energetska unija, je zato dober načrt," je še dejal predsednik Pahor. »V kolikor bi države V4 na ravni predsednikov vlad oziroma ministrov tematizirale te odločitve, si želi Slovenija še naprej sodelovati. Treba je tudi razmisliti o plinskem terminalu nekje v severnem Jadranu, vsekakor si bo Slovenija prizadevala ohranjati diverzifikacijo in bo tudi ohranila jedrsko elektrarno Krško, ki je varna in predstavlja 1/3 vira naše energije ter je zato nenadomestljiva."

Predsedniki so se pogovarjali tudi o razmerah v Ukrajini in drugih zunanjepolitičnih izzivih srednje Evrope.

Predsednik republike Borut Pahor danes zaključuje udeležbo na dvodnevnem Vrhu predsednikov višegrajske skupine, Slovenije in Avstrije.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Včeraj pozno popoldne je imel predsednik Pahor dvostransko srečanje s predsednikom Poljske Bronisławom Komorowskim, s katerim sta se dogovorila o izvedbi uradnega obiska slovenskega predsednika na Poljskem. Predsednik Pahor je potrdil slovenski interes po okrepiti odličnega sodelovanja med državama, še posebej na področju transporta, logistike, energetike, notranjih zadev, obrambe, kulture in znanosti. Predsednika sta soglašala, da obe državi pripadata srednjeevropskemu prostoru in sta soočeni z izzivi prihodnjega razvoja te regije. Zavzela sta se za podporo realizaciji baltsko-jadranske transportne povezave, ki bo povezala baltsko pristanišče Swinouscije z Luko Koper. V pogovorih sta predsednika namenila veliko pozornosti razmeram v Ukrajini ter nevarnosti, da se destabilizacija iz Ukrajine prenese tudi v regijo Zahodnega Balkana.

Že zjutraj je imel predsednik bilateralno srečanje s predsednikom Madžarske Jánosom Áderjem, s katerim sta govorila o priložnostih za prihodnji razvoj gospodarskega sodelovanja med državama ter poudarila izgradnjo prometnih in energetskih povezav ter sodelovanje v čezmejnih projektih. Predsednika sta spregovorila o možnih alternativah po ruski odpovedi gradnje plinovoda Južni tok, ki bi po prvotnih načrtih potekal tudi čez Madžarsko in Slovenijo. Dogovorila sta se, da bosta okrepila sodelovanje na omenjenih področjih že na skorajšnjem uradnem obisku slovenskega predsednika na Madžarskem.

Bilateralno srečanje predsednika Republike Slovenije s predsednikom Madžarske Jánosom Áderjem
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Češke republike Miloš Zeman bosta danes popoldne v organizaciji Veleposlaništva Republike Slovenije v Pragi in ob spremstvu mariborskega župana Andreja Fištravca ter skrbnika mariborske trte Stanislava Kocutarja na praških Hradčanih svečano krstila novo posajeno potomko najstarejše žlahtne trte na svetu. Kulturni program bo zaokrožila vokalna skupina Fantje na vasi iz Rač pri Mariboru, ki bo zapela češko in slovensko pesem posvečeno vinu. V drugem delu dogodka bo na praškem gradu potekala predstavitev slovenskega vina iz vinorodne dežele Podravje. Ob robu dogodka je potekalo tudi srečanje sommelierjev obeh držav.

Potomka najstarejše trte na svetu bo posajena na Plečnikovih vrtovih Praškega gradu ob doprsnem kipu, posvečenem slovenskemu arhitektu Jožetu Plečniku, brez katerega Hradčani ne bi bili, kakršni so.