SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Intervju predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za Associated Press "Slovenski predsednik: Vabilo za srečanje Trumpa in Putina še velja"

Ljubljana, 6. 3. 2017 | intervjuji

Slovenian leader: Invitation for Trump-Putin summit still on
Dušan Stojanovič, Associated Press
http://bigstory.ap.org/article/5c88206edfbf4c0d93669f31f8d3672c
Delovni prevod

Slovenski predsednik je v ponedeljek zatrdil, da njegovo vabilo, skladno s katerim bo gostil srečanje med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom navkljub navedbam o vmešavanju Kremlja v ameriške predsedniške volitve, še vedno velja.

Borut Pahor je za tiskovno agencijo Associated Press povedal, da ne gre prezreti »tradicije« prvih srečanj med ameriškimi in ruskimi predsedniki v majhni alpski državi, poleg tega je Slovenija domovina ameriške prve dame.

Junija 2001 sta se na sestanku v Sloveniji prvič osebno srečala ameriški predsednik George W. Bush in Putin, da bi razpravljala o možnosti kompromisa v zvezi z ameriškimi načrti o raketni obrambi, ki jim je Moskva nasprotovala.

»Slovenija je uradno izrazila svojo pripravljenost ... Pripravljeni smo biti gostitelj tega srečanja,« je še povedal Pahor; država, ki jo vodi, je članica EU, a ima tradicionalne vezi z Rusijo. »Pričakali bi ju v prijetnem ozračju.«

Melania Trump, rojena kot Melanija Knavs, je Slovenijo zapustila pri svojih 20. letih, da bi se uveljavila v mednarodnem manekenskem svetu.

»Za ameriškega predsednika bi bilo to verjetno zanimivo, saj prva dama prihaja iz naše države,« je dejal Pahor. »Ne bi bil pa presenečen, če se odločijo drugače, to je le njihova odločitev.«

Putin je povedal, da bi bila Slovenija dober kraj za srečanje, in dodal, da ta odločitev ni odvisna le od njega.

Pahor je dejal, da se je o tem »na kratko« pogovarjal z ameriškim podpredsednikom Mikom Penceom.

»Bil je vljuden in njegov odgovor še ni bil dokončen,« je še povedal Pahor.

Slovenska »tradicija« je bila prekinjena v času predsedovanja Baracka Obame. Njegovo prvo srečanje z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom je bilo v Moskvi, kjer se je pozneje na sestanku prvič sešel s Putinom, tedaj predsednikom vlade.

Trumpa že več mesecev sprašujejo o njegovih povezavah z Rusijo v času volilne kampanje. Položaj sta še poslabšala preiskava ameriških obveščevalnih služb, da naj bi se Rusija vmešavala v volitve in tako pomagala Trumpu premagati Hillary Clinton, in razkritje o stikih njegovih sodelavcev z ruskim uradnikom.

V pogovoru o zelo raznovrstnih temah je Pahor govoril tudi o bližnjem odhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije ter prihajajočih volitvah v Franciji in Nemčiji, kjer se desničarski populisti borijo za prevlado.

»(Predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu) Junckerju in drugim mojim prijateljem v Evropi sem povedal, da bi lahko imeli težave, če kmalu ne ponudimo alternative,« je povedal Pahor.

»Brexit je zgodovinski znak, da je nekaj hudo narobe,« je še dodal. »Več kot polovica volivcev (v Britaniji) ni videla rešitve v Evropi.«

Dejal je še, da francosko-nemško zavezništvo ostaja ključno za vse načrte EU v prihodnje, ter izrazil prepričanje, da bosta Pariz in Berlin po volitvah vodilna v evropskem dogajanju.

»Ne morem si niti zamisliti, kaj bi se zgodilo, če bi Francija zapustila EU,« je še povedal Pahor.