Predsednik Pahor na slavnosti ob svetovnem dnevu Civilne zaščite posebej poudaril izjemen pomen prostovoljstva

Brdo pri Kranju, 1. 3. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes, ob svetovnem dnevu Civilne zaščite, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju udeležil slovesne podelitve nagrad in priznanj Civilne zaščite. Predsednik Pahor je v svojem nagovoru čestital pripadnicam in pripadnikom Civilne zaščite, še posebej številnim prostovoljcem, ki so vključeni v reševanje ob nesrečah. Izpostavil je osupljiv podatek, da je vsak štirideseti slovenski državljan prostovoljec, vključen v operativno delo na področju zaščite in reševanja, kar predstavlja izjemen uspeh v evropskem in svetovnem merilu. Zato moramo storiti vse, da to veliko primerjalno prednost ohranimo in jo razvijamo naprej, še posebej glede na spremenjene varnostne okoliščine v mednarodnem okolju. Ob tem je spomnil, da je posebej pomembno dobro sodelovanje Civilne zaščite, enega od treh stebrov sistema nacionalne varnosti, z vojsko in policijo, pomen skupnega usposabljanja, ter zagotavljanje večnamenske in kompatibilne opreme za vse službe. Vse to v okviru nujne posodobitve sistema nacionalne varnosti. Predsednik Pahor je še posebej izpostavil modernizacijo Civilne zaščite, ki mora biti usmerjena v povečanje zmogljivosti enot hitre reševalne intervencije ter specializiranih enot civilne zaščite, potrebno je vlaganje v kadre, opremo in usposabljanje na vseh nivojih. Ob neprecenljivi vlogi prostovoljcev mora namreč država s svojim sistemom vendarle odigrati ključno vlogo pri zagotavljanju miru in varnosti svojim državljankam in državljanom.

Predsednik republike ob svetovnem dnevu Civilne zaščite na podelitvi nagrad in priznanj Civilne zaščite
Foto: STA/Nebojša Tejić

Na slovesnosti sta poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But podelila bronaste, srebrne in zlate znake, plakete Civilne zaščite ter kipec Civilne zaščite. Letos je kipec Civilne zaščite za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne dosežke pri delu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami prejel gospod Benjamin Ličer, pilot Obalnega letalskega centra Portorož. Gospod Ličer aktivno deluje v sistemu zaščite in reševanje že dolgih dvainštirideset let. V svoji dolgoletni karieri je odkril številne požare v naravnem okolju in onesnaževanje morja ter številne ljudi, ki so bili potrebni pomoči. Sodeloval je v brezštevilnih akcijah in vajah v sistemu zaščite, reševanja in pomoči. Njegovo delo je nedvomno vplivalo na številne rodove letalcev in je odlična popotnica tudi prihodnjim rodovom, ki stopajo na letalsko pot, so med drugim o nagrajencu povedali na današnji prireditvi.

Za glasbeno popestritev sta s pesmijo poskrbela Alenka Godec in Orkester Slovenske vojske. Svetovni dan civilne zaščite je generalna skupščina OZN razglasila že leta 1990, da bi se ob tem dnevu še posebej zavedli velike vloge in pomena civilne zaščite.

Predsednik republike ob svetovnem dnevu Civilne zaščite na podelitvi nagrad in priznanj Civilne zaščite
Foto: STA/Nebojša Tejić