SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor v Senovem: "Kultura ni le kulturna dediščina, je kultura življenja"

Senovo, Krško, 9. 2. 2015 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik republike Borut Pahor je danes v okviru obiskov občin obiskal Občino Krško. Najprej si je ogledal Grad Rajhenburg ter v njem čokoladnico Hiše trt, vina in čokolade Kunej. Obisk je zaključil na slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku in prazniku Krajevne skupnosti Senovo, kjer je bil slavnostni govornik.

V Brestanici je na Gradu Rajhenburg predsednika republike sprejel Miran Stanko, župan Občine Krško. Župan Stanko je predsedniku Pahorju predstavil potek celovite obnove, ki je z odkritji najzgodnejših romanskih in gotskih delov gradnje pomen gradu oziroma njegovo mesto v razvoju arhitekture in družbe na Slovenskem še okrepila. Grad je od leta 1999 razglašen za spomenik državnega pomena. Ob tej priložnosti si je predsednik republike ogledal tudi razstavo o slovenskih izgnancih. V sodelovanju s Hišo trt, vina in čokolade Kunej ter pod okriljem projekta »Vpliv trapistov na posavsko podeželje« v gradu deluje čokoladnica. Aleš Kunej, mlad gospodar, je po vrnitvi s študija v Franciji prevzel domačijo in pričel z izdelavo visokokakovostnih čokoladnih izdelkov, s čimer ohranja spomin na to, da so prav tukaj trapisti izdelovali prvo čokolado v tem delu Evrope. Rajhenburški trapisti so bili pred sto leti motor razvoja v Brestanici, predvsem pa so bili mojstri izdelave čokolade, vina in likerjev. Njihov sloves je segel do avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa, ki je trapistovski čokoladi podelil titulo kakovosti "imperial". Aleš Kunej je bil letos med kandidati za naziv »Inovativni kmet 2014« po izboru Zveze podeželske mladine Slovenije in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Predsedniku Pahorju je mladi gospodar predstavil svoje načrte za prihodnost.

Predsednik republike Borut Pahor je danes v okviru obiskov občin obiskal Občino Krško. Najprej si je ogledal Grad Rajhenburg ter v njem čokoladnico Hiše trt, vina in čokolade Kunej. Obisk je zaključil na slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku in prazniku Krajevne skupnosti Senovo, kjer je bil slavnostni govornik.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor je v izjavi za medije dejal, da se na tem mestu, v Gradu Rajhenburg, prepletata poklon kulturni dediščini in poklon podjetništvu mladih, ki se vračajo na domačije in poslovne priložnosti vidijo v manj tradicionalnih, a hkrati inovativnih nišah.

Obisk v Občini Krško predsednik Pahor zaključil na slovesnosti ob kulturnem prazniku in prazniku Krajevne skupnosti Senovo. V slavnostnem nagovoru se je zahvalil za prisrčno in iskreno vabilo. Spomnil je, da smo včeraj v naši državi slavili kulturo - z državnim praznikom Prešernovim dnevom. To nas kot narod in državo umešča med posebneže, saj drugod kulturi ne namenjajo posebnega praznika, je dejal. "Včeraj je kulturni spomenik, Predsedniško palačo, obiskalo rekordno število obiskovalcev. Lahko sem se prepričal, da je kulturni praznik za vse rodove nekaj posebnega. Nekaj, kar nam je dano v zibko, kar negujemo celo življenje z zavedanjem, da smo do svoje države konec prejšnjega stoletja prišli s knjigo v roki," je dejal predsednik republike.

V nadaljevanju nagovora je predsednik Pahor spomnil, da letos praznujemo 70 let od zaključka II. svetovne vojne, ki ga naj praznujemo, kolikor je le mogoče skupaj, povezani in ne razklani. "70 let kasneje se moramo vprašati, ali smo sposobni tolikšne zrelosti, da spregledamo, da se kot narod na strpen način združimo, da zmoremo biti navdih za prihodnje generacije. Želim si, da obletnico konca II. svetovne vojne pričakamo z večjo mero sprave," je dejal predsednik republike in nadaljeval, da je država, zlasti domovina, nam vsem skupna, v vrednostnem kot tudi v duhovnem smislu: "Zato si moramo prizadevati za spravo in sodelovanje ne glede na to, da mislimo različno. Pomembno je, da kot narod pri pomembnih stvareh stopimo skupaj."

Predsednik republike je dejal, da v prihodnost zre z veliko mero optimizma, saj Slovenija kaže znake okrevanja. A če želimo, da se bo ta trend rasti v Sloveniji nadaljeval, tako predsednik republike, moramo razumeti, da je potrebno sprejeti pomembne strukturne spremembe, ki bodo ohranile tisto, kar je dobrega in poiskale rešitve tam, kjer je to potrebno. "Samo, v kolikor bomo svoje mnenje povedali na spošljiv in strpen način, bomo moderna in napredna družba. Strpnost je v naših rokah. Kultura ni le kulturna dediščina, je tudi in predvsem kultura življenja," je govor zaključil predsednik republike in vsem krajanom čestital ob krajevnem prazniku.

Po slovesnosti se je predsednik republike družil s krajani in z veseljem odgovarjal na njihova vprašanja. Predsednik republike Borut Pahor tako nadaljuje z obiski občin, saj takšne obiske in srečevanje z občani šteje med svoje najpomembnejše naloge.