SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Jutrišnji uradni obisk predsednika Republike Madžarske in današnji telefonski pogovor predsednika republike Pahorja s predsednikom Italijanske republike

Ljubljana, 20. 5. 2013 | sporočila za javnost

Jutrišnji uradni obisk predsednika Republike Madžarske

   Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja bo v torek, 21. maja 2013, na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Republike Madžarske János Áder.

   Gre za zadnjega v nizu uvodnih bilateralnih srečanj predsednika republike z voditelji sosednjih držav, ki pa bo tokrat v Sloveniji. S tem je predsednik Pahor izkazal pomen, ki ga daje prijateljskim odnosom s sosednjimi državami, s katerimi ima Slovenija zelo razvejane zgodovinske in kulturne odnose. Z njimi opravi večino blagovne menjave, od sosednjih držav pa prihaja večji del neposrednih tujih investicij v Sloveniji.

   V tej luči bo predsednik posvetil veliko pozornosti pogovorom o tesnejšem vsestranskem sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko, ovrednotil razvoj gospodarskih odnosov med državama ter ocenil, kje bi bilo mogoče bolje izkoristiti številne še neizkoriščene potenciale gospodarskega in drugega sodelovanja.

   V pogovorih bo posebna pozornost posvečena zaščiti avtohtonih narodnostnih manjšin tako slovenske na Madžarskem kot madžarske v Sloveniji. V pogovorih se bosta predsednika dotaknila aktualnih vprašanj povezanih z Evropsko unijo in njenim prihodnjim razvojem. Slovenija in Madžarska sta zagovornici širitve Evropske unije na Zahodni Balkan, regijo, do katere imata posebno odgovornost, hkrati pa sodelujeta v številnih regijskih pobudah, pri čemer bo še posebej izpostavljena Srednjeevropska pobuda.

   Današnji telefonski pogovor s predsednikom Italijanske republike

   V takšnem duhu dobrososedskih odnosov je predsednik republike Borut Pahor danes po telefonu govoril tudi s predsednikom Italijanske republike Giorgiom Napolitanom in mu čestital za ponovno izvolitev. V pogovoru sta se zavzela k njuni osebni zavzetosti za poglobitev vsestranskega sodelovanja med državama. Predsednik Pahor se mu je med drugim zahvalil za njegov prispevek pri reševanju problematike Primorskega dnevnika. Predsednik Italijanske republike pa je napovedal uradno vabilo predsedniku Pahorju za obisk v Rimu.