SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Irena Pavlič

Medalja za častno dejanje, vročitev 30. oktobra 2014

Medalja za častno dejanje
za izjemne zasluge in dejanja posebnega pomena za utrjevanje položaja slovenske narodne skupnosti in njene kulturne identitete na Madžarskem

Medaljo za častno dejanje je predsednik republike Borut Pahor vročil Ireni Pavlič 30. oktobra 2014 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike odlikoval gospo Ireno Pavlič, gospoda Hanzija (Johanna) Ogrisa in gospoda Mirka (Friedricha) Kumra
Foto: STA/Stanko Gruden


Utemeljitev:

Irena Pavlič je profesorica slovenskega jezika in zemljepisa, rojena v slovenski kmečki družini. Po končanem študiju v Budimpešti se je leta 1955 vrnila v rojstno Porabje in sedemnajst let poučevala na osnovni šoli v Števanovcih ter pet let na gimnaziji v Monoštru, kjer je uvedla slovenski krožek oziroma pouk slovenskega jezika.

Ko jo je pot odpeljala v Budimpešto, je na nekdanji Zvezi Južnih Slovanov , ki je delovala v Budimpešti do razpada socialistične Jugoslavije leta 1990, osemindvajset let opravljala delo referentke za slovensko narodnost. Urejala je slovensko rubriko v Ljudskem koledarju, za časopis Narodne novine je pripravljala članke in študije o življenju Slovencev na Madžarskem, uredila knjigi Porabska pesmarica in Slovenske pravljice iz Porabja, delovala pa je tudi kot urednica Slovenskega koledarja.

Po razpadu Zveze Južnih Slovanov je Irena Pavlič postala sekretarka Zveze Slovencev na Madžarskem. V Budimpešti je ustanovila Slovensko društvo, ki ga aktivno in uspešno vodi že triindvajset let. Društvo pod njenim vodstvom redno organizira prireditve, ki so namenjene povezovanju slovenske skupnosti na Madžarskem. Posebno pozornost namenja mladim, ki delujejo v okviru mladinske sekcije društva, ter jih spodbuja k študiju v Sloveniji in učenju materinščine. Pred tremi leti je organizirala tudi pevski zbor društva, ki v svoj program vključuje slovenske ljudske pesmi in tako prispeva h krepitvi kulturne identitete Slovencev v Budimpešti, organizira pa tudi številna študijska potovanja v slovenske kraje ter srečevanja s Slovenci v sosednjih državah.

Irena Pavlič še danes ostaja steber slovenstva v Budimpešti in še naprej pomembno prispeva k utrjevanju položaja slovenske narodne skupnosti in njene kulturne identitete na Madžarskem.