SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike napovedal prvi krog posvetovanj o izboru kandidatk in kandidatov za dve prosti mesti sodnikov Ustavnega sodišča

Ljubljana, 10. 6. 2016 | sporočila za javnost

Generalna sekretarka urada predsednika Nataša Kovač je danes obvestila vodje poslanskih skupin in predstavnika narodnih skupnosti o nadaljevanju postopka za izbiro kandidatk in kandidatov za dve (2) prosti mesti sodnikov Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Predsednik republike načrtuje prvi krog posvetovanj o možnih kandidatkah in kandidatih za navedeni funkciji konec prihodnjega tedna.

Na poziv predsednika republike se je prijavilo devet (9) možnih kandidatk in kandidatov (seznam posredujemo v nadaljevanju).

Poleg tokratnega postopka za dve mesti sodnikov Ustavnega sodišča RS se bo jeseni začel nov postopek za izbiro še štirih (4) novih ustavnih sodnikov, ki jim poteče mandat v marcu in aprilu 2017. Predsednik republike bo tokratne predloge kandidatur upošteval tudi v naslednjem postopku izbora novih ustavnih sodnikov.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidatov za dva ustavna sodnika in pred glasovanjem v Državnem zboru je predvidena ločena javna predstavitev obeh predlaganih kandidatov.


Možni kandidati za dve mesti sodnikov Ustavnega sodišča:

1. Mag. Dekleva Marguč Darinka

2. Doc. dr. Erbežnik Anže

3. Mag. Gantar Damjan

4. Doc. dr. Mežnar Špelca

5. Mag.Pintar Boštjan

6. Izr. prof. dr.Svetlič Rok

7. Red. prof. dr. Škof Bojan

8. G. Šorli Marko

9. Dr. Zidar Andraž