Predsednik republike Borut Pahor na podelitvi Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, Priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovih priznanj

Maribor, 22. 11. 2013 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob podelitvi Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, Priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovih priznanj. Predsednik republike je zbrane na slovesnosti tudi nagovoril.

Predsednik republike Borut Pahor na podelitvi Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, Priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovih priznanj
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Govor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na podelitvi Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, Priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovih priznanj
Maribor, 22. november 2013


Spoštovani nagrajenci,
prejemniki Zoisovih nagrad in priznanj,
prejemnika priznanja Ambasador znanosti RS ter Puhovega priznanja.

Deležen sem velike časti, da vam lahko kot predsednik republike čestitam v imenu države in vseh naših ljudi.

Nocoj boste prejeli najvišja priznanja, ki jih podeljuje naša država za raziskovalno delo. Tudi na ta način izpričamo spoštovanje do znanosti in njeno nezamenljivo vrednost za naš razvoj. S ponosom se skupaj ozremo k vašim izjemnim dosežkom, ki naj bodo dodaten navdih za vrhunska znanstvena stremljenja.

Prav je, da enkrat na leto na tak način povabimo skupaj raziskovalke, raziskovalce in raziskovalne skupine, ki so v zadnjem obdobju dosegli najboljše rezultate in jim javno čestitamo.

Znanstveniki sicer večinoma živite v svojih kabinetih in laboratorijih in se na odru praviloma pojavljate le na znanstvenih konferencah ali na univerzi. Ob nocojšnji svečanosti pa se znajdete v soju žarometov in pred vsemi, ki sicer nimamo tako neposredne priložnosti, da bi spoznali vaše dosežke. Ta popularizacija vrhunskih znanstvenih dosežkov želi pripomoči k temu, da bi navdahnila vse ostale in zlasti mlade talente, da bi pogumno strmeli k zvezdam tudi na področju znanosti.

Delo znanstvenika je težko in odgovorno. Zahteva veliko osnovnega in posebnega znanja. Nad tem pa sta potrebni še radovednost in inovativnost. Najbrž pa je odločilna želja po iskanju neodkritega in iskanju novih rešitev. Tega se človek ne more naučiti, to notranjo potrebo čuti ali pa je nima. In tudi če jo ima, mora imeti pogum, da jo izrazi. Znanost je torej, na začetku vseh začetkov bodisi pogumna ali pa je ni.

Ko je znanstveno delo končano se znajde znanstvenik, podobno kot umetnik, v težkem položaju. Umetnik ne ve, kako bo njegovo delo sprejela javnost, znanstvenik pa ne ve, ali ga bo sprejela znanost. Le znanost namreč lahko presoja o vrednosti znanstvenih del - če so prava, se ohranijo, če ne, zanje ne slišimo več.

Hkrati pa je res, da je znanost, morda bolj kot katerokoli drugo človekovo udejstvovanje, internacionalna in globalna. Znanstvene rešitve in odkritja morajo biti veljavne povsod in kjerkoli in zato za vse vas velja, da vaše dosežke ocenjuje svetovna strokovna javnost še bolj neizprosno kot domača. Znanost je bodisi globalna ali pa je ni.

Prav zaradi nenapovedljivosti znanstvenih rezultatov je vlaganje v to področje znanost resen in občutljiv problem. Vlagati moramo na tistih področjih znanosti, ki so pomembnejša, ali to jutri utegnejo biti. Zaradi ekonomiziranja z javnimi sredstvi lahko vlagamo predvsem tam, kjer lahko pričakujemo znanstveni napredek in razvoj. Odločilno je, da imamo tudi ljudi, ki ste s svojim dosedanjim delom dokazali, da ste sposobni reševati probleme, ki jih zastavlja današnji čas. Sicer pa vlaganje v znanost prinaša tveganje, kot vsako vlaganje.

Toda tudi takrat ko je suša v javni blagajni največja, ne sme zmanjkati finančnih vlaganj v znanstveno sfero, naj bo tveganje še tako veliko. Samo drzne inovacije namreč lahko zagotovijo odkritja, brez katerih smo včeraj še lahko živeli, jutri pa ne moremo več.

Vsi projekti vedno ne uspejo, toda res uspešni projekti poplačajo neuspešne. Če se tveganjem skušamo izogniti - na primer s takšnim sistemom financiranja znanosti, kjer gre bolj kot za investiranje za na videz pošteno razdeljevanje državnih sredstev - dosežemo le, da vsak dobi nekaj, a nihče dovolj, da bi segel po vrhu. Znanost je bodisi vrhunska ali pa je ni.

Med vrhunskimi, najboljšimi, kar jih premoremo, pa ste seveda tudi vi, današnji nagrajenci in nagrajenke. Zato vam iskreno čestitam in vam želim še mnogo uspehov v vaši znanstveni karieri. Podobne presežne uspehe želim tudi tistim, ki stopajo po svoje za vami in ste jim, s svojim delom in tudi s priznanjem, ki ga danes prejemate, vzor in navdih.

Ob tem se zahvaljujem Odboru za Zoisove nagrade za težko in odgovorno izbiro nagrajencev.

Iskrene čestitke in prijazen večer.