prim. Mojca Senčar, dr. med.

Medalja za hrabrost, vročitev 3. marca 2014

Medalja za hrabrost
za predano, strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku

Predsednik republike Borut Pahor je prim. Mojci Senčar, dr. med. vročil odlikovanje medaljo za hrabrost 3. marca 2014 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike vročil državna odlikovanja dr. Romanu Jerali, Matevžu Lenarčiču, prim. Mojci Senčar, dr. med., prim. Mariji Vegelj Pirc, dr. med. in Mehmedaliji Aliću
Foto: STA/Nebojša Tejić


Utemeljitev:

Prim. Mojca Senčar, dr. med., je v slovenski javnosti poznana predvsem kot pogumna borka v boju proti raku dojk. Vse svoje poklicno življenje je preživela na Onkološkem inštitutu in kar sedemnajst let delala kot specialistka anestezistka med najtežjimi bolniki. Z rakom in njegovimi posledicami se je srečevala vsak dan. A življenje se ji je zdelo prelepo, da bi obupovala ob stiskah in tegobah bolnikov. Raku je napovedala odločen boj ne le kot zdravnica, ampak tudi kot bolnica in po upokojitvi še kot predsednica društva za boj proti raku dojk Europa Donna. V vseh teh vlogah se je izkazala kot neomajna borka, odločna, srčna in strokovna. S svojim znanjem, izkušnjami in življenjskim optimizmom je neutrudno pomagala ženskam, ki so tako kakor ona sama zbolele za rakom. Vračala jim je upanje in pogum, jim dajala strokovno in človeško oporo ter jim bila vedno na voljo za pogovor in nasvet. Zaradi svojih zaslug in požrtvovalnosti je bila leta 2005 izbrana tudi za Slovenko leta.

Kot predsednica društva Europa Donna od leta 1997 se je močno vključevala v uresničevanje ciljev združenja: da bi vse ženske imele enake možnosti za zgodnje odkrivanje raka dojk, za njegovo zdravljenje in rehabilitacijo. Utirala je pot ozaveščanju javnosti o pomembnosti zdravega življenja, bila pa je tudi jasen glas za vzpostavitev preventivnih presejalnih programov. Po trdem delu in premnogih dejavnostih je slovenska Europa Donna danes prepoznavna in cenjena nevladna in neprofitna organizacija, ki v svojih prizadevanjih tesno sodeluje s svojim strokovnim svetom, v katerem so strokovnjaki Onkološkega inštituta za raka dojk. Med dosežki Europe Donne je nedvomno še okrog tri tisoč članov in članic, ki so se povezali v boju proti raku dojk. Dosežki Europe Donne so večinoma tudi sad neutrudnega, strokovnega, človekoljubnega, prostovoljnega dela predsednice Mojce Senčar.