Predsednik Pahor v telefonskem pogovoru predsedniku Republike Makedonije dr. Gorgeju Ivanovu izrazil globoko sožalje za žrtve nedavnega terorističnega napada v Kumanovu

Ljubljana, 11. 5. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, dne 11. maja 2015, v daljšem telefonskem pogovoru predsedniku Republike Makedonije dr. Gorgeju Ivanovu izrazil globoko sožalje za žrtve nedavnega terorističnega napada v Kumanovu v imenu Slovenije in slovenskega naroda.

Predsednik Ivanov je slovenskega predsednika podrobneje seznanil z varnostnimi razmerami v Makedoniji po tem tragičnem incidentu. Predsednik Pahor je obsodil to teroristično dejanje in sleherno obliko nasilja za dosego političnih ali drugih ciljev. Pogovarjala sta se o morebitnih varnostnih posledicah širitve nestabilnosti v regiji, pri čemer sta se strinjala, da je potrebna povečana osredotočenost Evropske unije.

Predsednik Ivanov se bo 1. junija 2015 na povabilo predsednika Pahorja udeležil delovne večerje voditeljev Brdo procesa v Portorožu. Voditelji Brdo procesa se bodo sicer uradno sestali konec prihodnjega meseca v Črni gori. Predsednika sta se dogovorila za redno medsebojno obveščanje o razmerah in potrebnih ukrepih za ohranitev miru in varnosti v Makedoniji in širši regiji.