Predsednik Pahor priredil delovno kosilo v počastitev izjemnih dosežkov na področju gospodarstva v preteklem letu

Ljubljana, 25. 1. 2017 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes priredil delovno kosilo v počastitev izjemnih dosežkov na področju gospodarstva v preteklem letu. Delovno kosilo je bilo namenjeno izmenjavi mnenj o aktualnih gospodarskih temah in o zapletenih političnih razmerah v Evropi in svetu, ki bi lahko vplivale tudi na gospodarske razmere.

Predsednik Pahor priredil delovno kosilo v počastitev izjemnih dosežkov na področju gospodarstva v preteklem letu
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je zbrane nagovoril in poudaril, da je današnje srečanje tako izraz priznanja ter tudi priložnost za izmenjavo mnenj. Kot je dejal, so gospodarski analitiki ocenili, da so številna podjetja izkoristila izkušnje iz krize. Uspešno so se prestrukturirala, izboljšala so dobičkonosnost in se v veliki meri razdolžila. Vse to je povečalo njihovo odpornost na nove gospodarske in finančne šoke in poleg zavidljivih rezultatov izvoza, se povečuje tudi domača potrošnja, je dejal predsednik Pahor in izpostavil, da se počasi večajo tudi investicije. Kot zelo spodbudno je predsednik izpostavil povečanje zaposlovanja in porast plač. Po štirih letih se gospodarska rast spet giblje okoli treh odstotkov. Vendar moramo kljub temu paziti, da ne bomo prehitro zadovoljni s premalo.

Ob tem je predsednik opozoril na prevelike dohodkovne neenakosti, ki so eden najpomembnejših sprožilcev nestabilnosti v Evropi in v svetu in poudaril, da moramo imeti to pred očmi tako gospodarstveniki, politiki, ljudje, ki se ukvarjajo s socialno politiko, država in družba. Najti je potrebno pravo ravnovesje med dinamično konkurenčnostjo in socialno vzdržnostjo.

Vsi postajamo večji optimisti, čeprav smo pri svojih odločitvah bolj previdni kot pred krizo, je dejal predsednik ter ob tej priložnosti izrazil veselje, da uspešni gospodarstveniki dosegajo tudi največje okoljske standarde in se obnašajo družbeno odgovorno.

Izpostavil je tudi vedno bolj zapletene mednarodne razmere in poudaril, da to ni nekaj, kar bi Slovence ustavilo: "Ali ni prav naš narod v času demokratične tranzicije, vzpostavitve nove države in kasneje pokazal neverjetno iznajdljivost, pridnost in delavnost, ko je sprva sebi nenaklonjene okoliščine obrnil sebi v prid?", je spomnil predsednik in ob koncu vsem prisotnim čestital ter se jim zahvalil za udeležbo.

Kosila so se udeležili Obrtnik leta 2016 Štefan Pavlinjek, Roto Group, podjetje za predelavo in trženje, d.o.o.; nagrajenci GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke dr. Jožica Rejec, Domel, d.o.o., Železniki, Marjan Batagelj, Postojnska jama, Borut Triplat, OMCO Feniks Slovenija, Alen Šinko, KOVIS proizvodna družba, Miran Rauter, HERMI, Sonja Šinigoj, SAOP; prejemnik naziva Zlata gazela Matej Košmrlj, Nicelabel – Euro Plus, d. o. o. ter mag. Samo Hribar, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, Sonja Šmuc, izvršna direktorica Združenja manager in Danijel Lamperger, direktor Obrtne zbornice Slovenije.