SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob obisku na MORS pozdravil tudi vojake, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah ter se jim zahvalil za predano delo

Ljubljana, 23. 12. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je bil danes na obisku na Ministrstvu za obrambo, kjer ga je sprejel minister za obrambo Janko Veber s sodelavci. Po sprejemu z vojaškimi častmi je minister za obrambo v delovnem pogovoru predsedniku predstavil novo ekipo in ga seznanil s ključnimi cilji in srednjeročnimi načrti dela ministrstva. Predsednik Pahor je v pogovoru podprl nadaljnji razvoj Slovenske vojske ter ob tem poudaril, da bo v prihodnje potrebno posvečati več pozornosti stabilizaciji financiranja obrambnega sistema. Podčrtal  je pomen izpolnjevanja zavez glede oblikovanja vojaških zmogljivosti, delovanja v mednarodnih operacijah in misijah ter izvajanja aktivnosti Slovenske vojske pri zaščiti in reševanju ob naravnih nesrečah. Sogovorniki so se strinjali, da je tudi na osnovi zadnjega letnega poročila o pripravljenosti Slovenske vojske jasno, da slovenska država ne more več dodatno varčevati pri izdatkih za obrambne namene.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor na uradnem obisku na Ministrstvu za obrambo
Foto: Nebojša Tejić


Predsednik Borut Pahor je v izjavi za javnost dejal, da je kot predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil »zelo zadovoljen z delom Slovenske vojske in zelo ponosen na njene dosežke tako doma pri njenih običajnih delih in pripravah, zlasti pri pomoči prebivalstvu v primeru naravnih nesreč, kot tudi zaradi zelo predanega dela njenih pripadnikov na mednarodnih operacijah in misijah«. Poudaril je, tako kot pri zadnjem poročilu o pripravljenosti Slovenske vojske, »da ni več mogoče zniževati sredstev, ki jih potrebuje obrambni sistem, če želimo, da bodo pripadniki izpolnjevali z zakonom določene naloge.« Obenem je predsednik Pahor izrazil zadovoljstvo, da med parlamentarnimi strankami obstaja načelno soglasje za novi Zakon o obrambi oziroma njegovo novelo, saj bi morali zakon posodobiti tako, da »bomo tudi v normativnem smislu od obrambnega sistema dobili tisto, kar pričakujemo in kar pripadniki Slovenske vojske tudi dajejo«. Slovenija po njegovem prepričanju potrebuje sodobno in profesionalno vojsko, ki je trden temelj varnosti naše države, sposobna državljanom pomagati ob naravnih nesrečah in obenem sestavni del zavezništva. Kot je dejal predsednik, so se na srečanju dogovorili tudi, da bodo prvemu postroju slovenske vojske, ki je bil v podporo plebiscitu 17. decembra 1990 v Kočevski Reki, prihodnje leto ob 25. obletnici namenili z vidika države enotno pozornost, saj se ga veteranske organizacije zadnja leta ločeno spominjajo.

Po pogovoru je sledila videokonferenca s pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah v tujini. Skoraj 350 pripadnikov v tem trenutku naloge opravlja v operacijah na Kosovu, v Bosni in Hercegovini, Libanonu, Afganistanu ter operaciji UNTSO. Predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju so o razmerah na svojih območjih delovanja poročali poveljniki kontingentov Slovenske vojske. Predsednik Pahor je vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske v misijah in mednarodnih operacijah zaželel uspešno izvajanje nalog, mirne praznike ter srečno v novem letu 2015. Ob tem se je zahvalil tudi njihovim družinskim članom za razumevanje ob odsotnosti bližnjih, ki so v času praznikov v službi domovine na tujem. Prav tako je predsednik Pahor vsem čestital ob prihajajočem dnevu samostojnosti in enotnosti.