Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predsednika Poslanske zbornice Češke republike Jana Hamáčka z delegacijo

Ljubljana, 3. 2. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel predsednika Poslanske zbornice Češke republike Jana Hamáčka z delegacijo, ki se na povabilo predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza mudi na obisku v Republiki Sloveniji.

Sogovornika sta v pogovoru izpostavila odlično sodelovanje med državama še posebej na področju gospodarstva. Predsednik Pahor se je zahvalil Češki za podporo, ki jo ta nudi Sloveniji pri sodelovanju z Višegrajsko skupino in poudaril, da si Slovenija želi tesnejše povezave s partnericami iz skupine Višegrajskih držav na številnih področjih, tudi pri krepitvi transatlantskih povezav držav sosednje regije Zahodnega Balkana. Kot je še dejal predsednik Pahor, se Slovenija čuti kot del srednjeevropskega prostora in bi s poglobitvijo sodelovanja z državami V4 laže uveljavljala svoje interese v okviru infrastrukturnih in energetskih projektov. Pri tem je ključnega pomena prav Luka Koper. Sogovornika sta se strinjala, da je gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Češko republiko zelo dobro, vendar obstajajo še številni potenciali za povečanje blagovne menjave in investicij.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Poslanske zbornice Češke republike sta spregovorila tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu in evropski perspektivi zahodnoevropskih držav, pa o vprašanju Ukrajine ter drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih. Posebno pozornost sta sogovornika namenila razmeram v Ukrajini in Siriji, s poudarkom na razsežnostih ISIS. Za konec je predsednik Pahor izpostavil, da je velik prijatelj Češke republike in se veseli prihodnjega srečanja s češkim predsednikom Zemanom.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel predsednika Poslanske zbornice Češke republike Jana Hamáčka z delegacijo
Foto: STA/danijel Novakovič