SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na podelitvi nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti v Sloveniji: "Smo narod slavnih znanstvenic in znanstvenikov"

Ljubljana, 27. 11. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma udeležil slovesnosti ob podelitvi nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti v Sloveniji. Predsednik republike je bil slavnostni govornik ob podelitvi.

Na slovesnosti so razglasili letošnje prejemnike Zoisove in Puhove nagrade, Zoisovih in Puhovih priznanj ter priznanja Ambasador znanosti Republike Slovenije.

Ambasador znanosti Republike Slovenije 2018 je postal dr. Bogdan Povh. Puhovo priznanje je prejel Leon Kralj, Zoisovo priznanje pa dr. Mojca Benčina, dr. Saša Prelovšek Komelj, dr. Andreja Kutnar, dr. Nina Gunde Cimerman, dr. Janez Košmrlj in dr. Tadej Rojac. Puhov nagrajenec za vrhunske dosežke je postal Marjan Pipenbaher, Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke pa sta prejela dr. Matjaž Perc in dr. Robert Dominko. Tokrat so prvič v zgodovini podelili tudi Puhovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je prejel dr. Franc Vodopivec. Letošnja prejemnika Zoisove nagrade za življenjsko delo sta dr. Milica Kacin Wohniz in akad. dr. Boštjan Žekš, nekdanji predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti in sedanji svetovalec predsednika republike.


V nadaljevanju je besedilo slavnostnega govora predsednika republike. Velja govorjena beseda!

Spoštovane znanstvenice in znanstveniki, ekscelence, visoki gostje, dame in gospodje.

Nocoj je praznik slovenske znanosti. Nocoj ste slavne in oboževane osebnosti vrhunski slovenski znanstvenice in znanstveniki. Zaradi vaše prislovične skromnosti tvegam nejevoljo, ko vas imam za narodne heroje. Ampak v bistvu, najboljši med najboljšimi, to tudi ste. Ne na vojaškem - na znanstvenem polju dobivamo bitko s prihodnostjo. In imamo junake, zaradi katerih lahko gledamo na to prihodnost z upanjem in ne s strahom. Od vaših znanstvenih iskanj in podvigov je naš narodni razvoj in obstoj odvisen bistveno bolj, kot se tega običajno zavedamo.

Za Slovence kot nacijo in za Slovenijo kot državo so vrhunski znanstveni dosežki elementarnega, življenjskega značaja in pomena. Mi smo narod slavnih športnikov, umetnikov, generalov, a tudi narod slavnih znanstvenic in znanstvenikov. Njihov pomen seže daleč čez naše meje in njihovi izsledki, dognanja in izumi so del svetovne znanstvene dediščine. Kot je slovenska znanost predpogoj obstoja in razvoja Slovenije, tako je svetovna znanost predpogoj obstoja in razvoja sodobnega človeštva. Samo z njeno pomočjo nas lahko na tem majhnem planetu preživi sedem milijard.

Na tej slavni tradiciji slovenske znanosti, ki je sicer premalo opažena v našem kolektivnem zgodovinskem spominu, zdaj raste rod novih znanstvenih zanesenjakov. Za njihove dosežke je pomembno, kakšne pogoje za delo in ustvarjanje imajo. V tem smislu se mora država vselej zavedati svoje odgovornosti. Glede na podpovprečen finančni vložek države so rezultati slovenske znanstvene skupnosti zavidljivo nadpovprečni. Vendar gre, se mi zdi, tudi za širše družbeno vzdušje, ki naj spodbuja, navdihuje, slavi in nagrajuje znanstveno delo, zlasti pa vrhunske znanstvene dosežke. Zato se mi ne zdi odveč, če poleg športnih junakov in kulturnih junakov in vojaških junakov slavimo in častimo tudi znanstvene junake.

Najboljše med najboljšimi odlikujeta poleg talenta in dela tudi pogum in vztrajnost. Gledate in vidite onkraj običajnih horizontov. In na poti do tja in čeznje stokrat padete in se stoenkrat poberete. Tu gre za karakter. Gre za zmagovalno mentaliteto. Toda prav od tega vašega poguma in vztrajnosti, razmišljanja izven ustaljenih okvirjev, ustvarjanja novega vedenja, tehnološkega ali družbenega, je nenadomestljivo odvisna naša razvojna moč. Zato jo je potrebno na vse mogoče načine, denarno in vrednostno, vzpodbujati in vzgajati - od otroških let naprej.

Dame in gospodje,

ko po naši domovini obiskujem velika podjetja z razvojnimi oddelki ali ko obiščem majhna, prodorna zagonska podjetja, srečujem v njih vse več mladih znanstvenic in znanstvenikov. Zavzeto nadgrajujejo svoje teoretsko znanje in z njim snujejo nove izboljšave ali celo izume. Verjetno ne bodo prav vsi postali naši novi znanstveni junaki. Vendar mnogi sanjajo o tem. S sanjami in s srcem se vse začne. Kot je nekdo rekel, merijo na luno, ker če tudi zgrešijo tako ali tako končajo med zvezdami. Ta raziskovalna in podjetna mentaliteta sta nas končno zajeli kot menda nikoli prej. To me navdaja z izjemnim ponosom in velikim upanjem.

Izkoriščam to priložnost za iskrene izraze hvaležnosti vsem, ki tako ali drugače ustvarjate ta čudoviti mozaik slovenske in svetovne znanosti. Deležen sem velike časti, da vam lahko v imenu države in vseh naših ljudi izrazim naše občudovanje. Sprejmite, prosim, ob nocojšnjem prazniku znanosti najbolj iskrene čestitke.

Predsednik republike na podelitvi nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti v Sloveniji
Foto: Daniel Novakovič/STA