SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike sprejel predsednika Ustavnega sodišča Zvezne republike Nemčije

Ljubljana, 19. 12. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel na pogovor predsednika Ustavnega sodišča Zvezne republike Nemčije Andreasa Voßkuhleja, ki se ob dnevu ustavnosti mudi na obisku v Sloveniji. Sogovornika sta se pogovarjala predvsem o prihodnosti Evrope in potrebi po okrepitvi pravne podlage, na kateri sloni sedanja arhitektura Evropske unije.

Uvodoma je predsednik nemškega ustavnega sodišča Voßkuhle predstavil vlogo nemškega ustavnega sodišča pri nekaterih vprašanjih Evropske unije, še posebej, ko gre za medvladne dogovore in odločitve Evropskega sveta, ki krepijo integracijo Evropske unije. Voßkuhle je predstavil primer sprejemanja evropskega stabilizacijskega mehanizma (ESM), kjer je imelo nemško ustavno sodišče zelo pomembno vlogo z interpretacijami, zaradi katerih je sedaj ESM veliko bolj strukturiran.

Predsednik republike Pahor je ocenil, da je vloga nacionalnih ustavnih sodišč v procesu nadaljnje integracije Evrope ključnega pomena, saj bi lahko hiter političen proces brez pravega sidrišča v ustavnem sodišču zapeljal v napačno smer. Predsednik republike je poudaril, da je ključ do prihodnje integracije Evrope v novi politični obliki, ki bo temeljila na novi (sui generis) pravni rešitvi in bo stremela k uravnoteženju federalnega principa in ohranitve nacionalne identitete. Sogovornika sta se strinjala, da mora biti o teh vprašanjih takoj po evropskih volitvah v maju 2014 opravljena široka razprava.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel na pogovor predsednika Ustavnega sodišča Zvezne republike Nemčije Andreasa Voßkuhleja, ki se ob dnevu ustavnosti mudi na obisku v Sloveniji.
Foto: Daniel Novakovič/STA