Predsednik republike na Festivalu lesa v Kočevju: "Les omogoča pogled v prihodnost skozi očala trajnostnega razvoja"

Kočevje, 10. 11. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil otvoritvene slovesnosti Festivala lesa v Kočevju. Uvodoma sta zbrane pozdravila gospa Meta Kamšek, ustanoviteljica festivala,sicer ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje, in gospod Vladimir Prebilič, župan Občine Kočevje. Oba  sta poudarila izjemen pomen pripoznave lesa in razvoja lesne panoge ter z veseljem ugotovila, da se je na tem področju zgodilo že kar nekaj vzpodbudnih premikov. Župan Prebilič se je še posebej zahvalil predsedniku Pahorju za podporo in udeležbo, saj jih to utrjuje v prepričanju, da so s festivalom na pravi poti. 

Festival lesa, ki letos poteka že četrto leto, je slavnostno otvoril predsednik republike skupaj z dijaki Gimnazije in srednje šole Kočevje, bodočimi  mizarji, ki so predsedniku Pahorju podarili »štorkle« (knjižno: stolec). Izdelek je nastal v okviru projektnega tedna »Stol«, izdelali pa so ga v šolski lesarski delavnici. V imenu dijakov se je predsedniku republike zahvalil Urban Šercer. Dejal je, da mladim v Kočevju njegova današnja udeležba na festivalu veliko pomeni, saj s tem izkazuje podporo njihovim prizadevanjem ustvarjanja iz surovine, ki jim je bila položena v zibko: "Takšen kos pohištva sodi v naše izročilo, saj so bili ti stolci včasih sestavni del nevestine bale."

V pozdravnem nagovoru se je predsednik republike zahvalil  za povabilo. Vsem, ki festival sooblikujejo in iščejo odgovore na vprašanja, kako danes in jutri iz tega, kar nam daje okolje, ustvariti nekaj novega in les še oplemenititi, je izrazil podporo in hvaležnost. "Les omogoča, da pri ukvarjanju z njim gledamo v prihodnost skozi očala trajnostnega razvoja," je dejal predsednik Pahor in se zahvalil dijakom, njihovim učiteljem in mentorjem za  "štorkle" ter jim zaželel veliko uspeha na njihovi poti v podjetnost. 

Festival je v nadaljevanju postregel z različnimi strokovnimi prispevki znanstvenikov, ki se vsak na svojem področju ukvarjajo z lesom in številnimi inovativnimi možnostmi njegove uporabe. V okviru »Wood tech talks« so spregovorili dr. Andreja Kutnar, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, dr. Miha Humar in dr. Primož Oven, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, dr. Samo Kreft, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani, in dr. Samo Mihelič, ki je predstavil projekt Bio-rafinerije Kočevje. Festival se je zaključil s kulturnim programom »Kdo smo, ste, so?!« doc. mag. Marka Glavača, akademskega kiparja.

Namen festivala je povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno skupnost na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil otvoritvene slovesnosti Festivala lesa v Kočevju
Foto: Daniel Novakovič/ STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil otvoritvene slovesnosti Festivala lesa v Kočevju
Foto: Daniel Novakovič/ STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil otvoritvene slovesnosti Festivala lesa v Kočevju
Foto: Daniel Novakovič/STA