SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike za večjo promocijo kreativnosti med mladimi tudi z lastnim projektom nagrajevanja najboljših dijaških in študentskih inovacij

Škofja Loka, 18. 4. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Šolski center Škofja Loka, kjer so mu dijaki predstavili nagrajene inovativne projekte na področju lesarstva in strojništva.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Šolski center Škofja Loka, kjer so mu dijaki predstavili nagrajene inovativne projekte na področju lesarstva in strojništva.

Dijaki Šolskega centra so predsednika republike navdušili s kreativnostjo in inovativnimi idejami, s katerimi vstopajo v svet podjetništva. Vrhunec obiska je bila predstavitev nagrajenih projektov, s katerimi se dijaki ob podpori vodstva centra razvijajo v trdne, samozavestne osebnosti, ki bodo kos življenjskim situacijam in izzivom.

Jure Lipar je predsedniku republike predstavil projekt lesenega kolesa, katerega prednost je, da zaradi fleksibilnosti lesa bolje blaži grbine. »Izdelek za trg sicer še ni pripravljen, a zanimanje je veliko,« je dejal Jure.

Lovro Žnidar in Nejc Hafner sta v okvira predmeta tehnično komuniciranje predsedniku republike predstavila 3D skener in 3D tiskalnik, saj menita, da je to tehnologija, ki pomeni prihodnost. Dijaki so se strinjali s predsednikom v njegovem razmišljanju o prihodnosti: »Morda lahko le z revolucionarnim tehnološkim prebojem, ki ga morda sedaj niti ne slutimo, preživimo naslednje stoletje brez nemirov in vojn.« Lovro je izkoristil priložnost in predsedniku republike podaril šahovsko trdnjavo, ki naj mu služi kot navdih, da bo branil Slovenijo.

Matic Ostrelič in Blaž Možina sta predsedniku republike predstavila osebni avtomobil, ki sta ga v okviru zaključne naloge poklicne mature predelala v električno baterijsko vozilo. Z omenjenim projektom so dijaki sodelovali tudi v mednarodnem projektu na Češkem, kjer so bili nagrajeni z medaljami, pokalom in diplomami.

Ob vseh pozitivnih in izjemnih zgodbah je bil predsednik republike še posebej navdušen nad 18-letnim Domnom Božičnikom, ki je za zaključni izpit izdelal čisto pravi snežni top. Zaradi nizke porabe energije in enostavnega delovanja je že navdušil upravljavce okoliških smučišč in je bil pozimi v uporabi na smučišču Stari vrh. »V izdelavo topa sem vložil vse svoje prihranke, vse, kar sem zaslužil,« je dejal Domen.

Sijajne zgodbe dijakov in uspešno sodelovanje njihove izobraževalne institucije z gospodarstvom so predsednika republike spodbudile, da bo še aktivneje pristopil k promociji inovatorstva in kreativnosti med mladimi - morda z vzpostavitvijo krovne nagrade za najboljše študentske in dijaške inovacije.